Switch to full style
За проблеми със съединител, скоростна кутия, диференциал, кардан, полуоски и др., питайте тук.
Добави отговор

Съединител за М10 с увеличен въртящ момент

30 Май 2017 02:35

Не , все още нямам БМВ :hihi:

Въпроса е , че на москвича съм със скоростна кутия ZF и съединител (феродов и притискателен) от М10. Обаче съединителя не успява при максимума въртящ момент да зацепи , когато скоростта на задвижващите гуми клони към нула. В движение и нормална ескплоатация - няма буксуване , ноо при опит за бърнаут (примерно) на втора не се палят гумите , а пушек има :hihi: . А въртящия момент прогнозирам да го увеличавам. Феродовия диск по спомен е в нормите си , като дебелина. Проблема със зацепването под максимално натоварване си го има още от 2010-та .

И кой друг , ако не един "30-скаджия" знае най-добре за М10 , с какво мога да заменя или пък да доработя текущия ми притискател/триещ елемент.

П.П. Москвича е с турбо и на газ , за тези които не знаят :) . Ако на някой му е любопитно може да изгледа едно клипче за сдобиване на представа за колата :) (даже и мен ме има някъде из кадрите :D) .

Re: Съединител за М10 с увеличен въртящ момент

30 Май 2017 11:46

С какъв маховик си, москвичов ли? И шлайфан ли е?
Стъпката между двете повърхности, там където ляга притискателя и там където феродовия контактува с маховика, е много важна. Ако е по-малка при москвичовия маховик или пък маховика е шлайфан само там, където феродовия контактува с него, ще се получи подобен на твоя проблем.

30 Май 2017 16:29

Ами москвичов и е равен, без стъпала, т.е. феродовия диск ляга коректно.

30 Май 2017 17:13

Ако москвичовия маховик е равен и без стъпало, значи феродовия диск "потъва" под притискателя. Виж как при М10 маховик феродовия диск ляга на по-високо "стъпало" (както при повечето едномасови маховици на БМВ):

https://www.youtube.com/watch?v=Fl7FQZyX8zY

30 Май 2017 19:07

Благодаря :thumbsup:

Ц11-ката ще бъде обляна в чугунени стружки :hihi: . А имам баш си М10Б16 в гаража (от един стар Е21 проект) , но пък никога не съм му свалял притискателя , за да получа сам отговора :) .

А извън тези технически специфики , имаш ли представа какъв е капацитета на съединителя на М10 , като въртящ момент ? И с кои други двигатели на БМВ има съвместимост?

30 Май 2017 19:18

Няма съвместимост с други, доколкото знам.

Иначе виж тук, но не е евтино:

https://www.sachsperformance.com/en/sac ... gator.html

30 Май 2017 21:58

За притискателите не знам, но ми е попадала информация, че всички 215 милиметрови феродови дискове /без тези за двумасов маховик разбира се/, са взаимозаменяеми, въпреки различните парт. номера. Тоест мотори М10, М40, М42, М43, двигател М44 мисля е само с двумасов маховик, както и част от последните М43 с климатик и дефакто ги няма демпфериращите пружини на диска. М43В19 е с вече 228 мм диск, но там са само двумасови.

30 Май 2017 22:42

Чувал съм, че на м10 се слага маховик от м20 за да се ползва м20 съединител. Ако ще ъпгрейдваш още повера помисли за някакво такова по-генерално решение според мен.

31 Май 2017 01:18

А какво правя със скоростната кутия? Изглежда става сложно ... предполагам по-голям диаметър на камбаната , друг първичен вал.

Един приятел ме тормози с идеята за "усилване на притискателния диск"... негов приятел , известен тунингист , неще да си издаде тайната :hihi: . Вие какво сте чували или чели по-темата? Нещо се доработвала диафрагмената пружина...

31 Май 2017 01:41

Цецо, като за начало пусни стружка на маховика и гледай да докараш М10-тковите допуски... после ще го мислим, ако пак не държи...
Мичев и Косьо не отчитат факта, че тук говорим за москвичов маховик, който се захваща към москвичов колянов вал.
Добави отговор