Дата и час: 18 Авг 2026 16:27

Time zone: Europe/Sofia [ DST ]

Switch to mobile style

Напиши нова тема Отговори на тема  Страница 1 от 1
 [ 5 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 23 Апр 2014 14:07 
Toruk Makto
Аватар

E30: 324td
От известно време се интересувам и се ровя за информация относно какви и кои параметри влияят благотворно върху общото пътно поведение на един автомобил. Без да претендирам за изчерпателност, досега т.нар. мое проучване води до следните резултати - върху пътното поведение влияят следните фактори:
- център на тежестта;
- отношение на междуосие/следа;
- полярен инерционен момент (http://www.shtrakov.net/TECH_MECHANICS/Lect_8.pdf);
- разпределение на теглото между предна/задна ос;
- разстояние на центъра на тежестта до крайните опорни точки (следа);
- други.

Следва да поясня, че горните параметри ги разглеждам като оптимални за т.нар. неутрално поведение на колата в завой. Всяка склонност на колата да недозавива или презавива говори за неоптимална комбинация на тези параметри.

1. Център на тежестта - мисля, че е излишно да се спирам на този параметър;

2. Разпределение на теглото между предна/задна ос - при коли със задно предаване (и не само) на теория идеалното разпределение е 50:50. На практика това разпределение е тясно свързано с отношението мощност/кг. Колкото по-голямо е отношението мощност/кг, толкова по-натоварена трябва да е задната ос. В някои случаи разпределението достига повече от 45:55 в полза на задния мост. Освен за по-доброто сцепление на гумите при задно предаване, разпределението на тежестта в полза на задния мост помага и при екстремно спиране, защото тогава баланса на теглото не се прехвърля преобладаващо върху предния мост, т.е. колата не се "гмурка" като по този начин задницата олеква (което кара предните гуми и спирачки да поемат основната тежест по спирането и отделно прави колата нестабилна в завой при спиране, което пък от своя страна води до по-ранно спиране преди завоя), а по-скоро "кляка" общо, което води до повече площ на спиране (задните гуми и спирачки участват много по-активно). Мисля, че ползите са ясни.

3. Разстояние на центъра на тежестта до крайните опорни точки (следа) - това автоматично "сваля" центъра на тежестта, естествено относително, а не абсолютно. Ползите са ясни - много по-добра стабилност в завой, много по-малко натоварване върху окачването.

4. Отношение на междуосие/следа - има доста виждания по този въпрос, но преобладаващото е, че това отношение трябва да е между 1.5 и 1.6. Когато отношението е по-малко, колата е по-рязка и повратлива в завои, но по-малко стабилна на прави отсечки и при положителни и отрицателни ускорения. Обратното, когато отношението е по-голямо, това води до повече накланяне в завой (примерите се разглеждат при равни други условия, като твърдост на окачването, тампони и стаб щанги). Като пример ще дам 2007г. Porsche 911 GT2 (997), чието отношение е 1.5461 (http://fastestlaps.com/cars/porsche_997_gt2.html)

5. Полярен инерционен момент - това е един параметър, който влияе в доста голяма степен върху пътното поведение (по-горе съм дал информация какво представлява той). На практика този параметър показва разпределението на тежестта върху дадена ос (предна или задна). Ако вземем, например VW Golf, ще видим, че двигателят му е разположен доста напред пред предния мост. Това е изключително неблагоприятно за пътното поведение в завой, защото полярния момент на предницата е доста голям и точно това води до голямото недозавиване, повече отколкото самото предно предаване. При кола със задно разположен мотор (зад задния мост) или с по-голямо разпределение на осовото тегло зад задния задвижващ мост (при кола с предно разположен мотор но със задно предаване), големия полярен момент води до по-голямо презавиване. Затова при повечето коли със задно разположен мотор и със задно предаване, мотора се разполага пред задния мост (или т.нар. централно разположен мотор), а при коли с предно разположен мотор и задно предаване се търси разпределение на осовата тежест пред задния мост, за да се намали полярния момент и да се гони неутрално поведение на задницата.

Какви са изводите при силово модифициране на Е30? Ето основните:
1. При смяна на мотор (слагане от друг модел), трябва да се стремим той да е разположен максимално ниско и максимално назад;
2. Отношението междуосие/следа при Е30 е далеч от идеалното. Можем да го подобрим частично чрез монтиране на джанти с възможно най-малко ЕТ. Ползването на фланци е решение донякъде, но най-добре би било да се разшири предната следа посредством пластмасови носачи и камбър планки. За отзад най-добре би било насаждане на по-широк заден мост. Койловерите (или комплект амортисьор с пружина) отзад са почти задължителни.
3. Общо сваляне на височината на автомобила, но не позьорски, а да става за каране.
4. Всичко излишно в багажника пречи. Без някои неща не може, като резервна гума, комплект с най-необходимите инструменти и т.н. Но ако смятаме да караме по-динамично, ще е хубаво тези неща да идат между предните и задните седалки, ако няма пасажери. Другото е акумулаторът отзад в багажника - той е с изключително лоша позиция и това ще е нещото, което аз ще променя при жУвотното, особено като се има предвид, че е 100Ah.

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 24 Апр 2014 00:51 
Психонавт

Много хубава тема. Относно е30, ти правиш всичко необходимо за да стане още по-добра за каране с животното, но мен биха ме спряли 2 неща: раздувките и най-важното, че трябва да се местят бомбетата отзад заради горния захват на главините. Колко е реалното предимство според теб, Камене, на койловър среден клас като "ГАЗ" за 2к лв. спрямо билщайн б8 прим, ако има такова? Не могат просто да се сложат камбър планки на нормалните амортисьори? хаха мен ме кефи това, че от важността за тежест над задния мост при спиране, примерно, излиза че е30 комби е най-добрата не м3 е30 за "тунинг".
Също така съм чел, че едва ли не най-добрия мотор за е30 е м20 понеже главата е по-лека (в сравнение с 24 клапана най-малкото, или още по-добре м10б18 :drive: ) и сваля центъра на тежестта осезаемо.
А за акумулатора отзад, от бмв ли са мислили да се слага евентуално в този десния джоб? Не е ли по-добре в средата на багажника над задния мост или така повече компенсира ако е сам шофера, който тежи пък само в ляво?
При двигател зад задния мост имаш много сцепление отзад и яка форма на колата при 911 прим, но пък ти е лека предницата = недозавиване, а като тръгне задницата е като махало. точно гт2 от по-горе = "уидоу мейкър" :hihi:
За мен, бмв с техните седанчета (и комбита!) са набарали най-яката философия (ако не я бреебът с метро-сексуализъм де :clap: ), защото имат вроден баланс. голямата буца (поне 6 цилиндъра :smokin: ) отпред, задно, с ръчни скорости по средата и един шпер, и почти винаги са около 50-50 преден заден мост (почти). Всички яки бмв-та ги имат тея неща (с14 не се брои). Дори и отпред някое да е малко по-тежко, няма проблем, понеже просто по-лесно ще маха с опашка (само да нямап аважни екземи после :mrgreen: )...

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 24 Апр 2014 01:50 
Toruk Makto
Аватар

E30: 324td
Сашко, мисълта ти тече бързо като буен планински поток и в комбинация с липсата на точната пунктуация, ме затрудни максимално при дешифрирането на постинга ти.

Нека вкараме малко ред в колонадата от информационни залпове, с които си ме обсипал. Първо, малко свежа информация относно жУвотното:

1. Задните бомбета няма да се местят, измислил съм начин всичко да пасне, без да се реже в багажника при насаждане на М5-цовия мост. Това важи не само за комби, но и за всяко друго шаси. С две думи, моста влиза като у тях си.

Сега по другите въпроси, които, струва ми се, си задал:

2. Раздувки на веждите се налагат само ако се ползват джанти с неподходящото ЕТ за Е30 или много широки гуми. С голяма доза увереност мога да твърдя, че отзад се събира гума 17" 255 с Е30-ковия мост, а при подходящи модификации по носачите, ще се събере и с М5-цовия мост и то дори без да се ролват веждите. Ако се ролнат веждите (което няма да наруши външния вид), спокойно могат да се съберат и гуми 265, от 15 до 18 инча.
3. От Б8 на Билщайн се прави прекрасен койловер с две основни предимства: (а) високо качество заради самия амортисьор, но варира в зависимост от пружината, която ще се ползва и (б) в пъти по-евтин от койловери среден клас.
4. Шасито Е30 комби не е "най-доброто" от всичките. То има своите предимства и недостатъци. Например, предимството, че е по-тежко отзад, веднага се неутрализира от това, че тази тежест (1) е високо и (2) е зад задния мост, т.е. увеличава се полярния инерционен момент на задницата.
5. Никога не сравнявай 2-клапанна с 4-клапанна глава на БМВ. И друг път съм го писал - 4-клапанната глава е по-добра. Размислите ти относно центъра на тежестта на самия мотор с 2 или 4 клпанна глава са верни, но не забравяй, че всички мотори след М50 са с алусилови блокове, което е голям плюс за тях.
6. Относно акумулатора - кой друг според теб го е мислил да е в десния джоб, освен БМВ? Но при една шосейна кола не се търси поведение като при пистова кола, а има и други съображения като нормална функционалност. Едва ли биха спечелили много купувачи ако бяха изпляскали акумулаторът в средата на багажника, та нито резервна гума да можеш да сложиш или извадиш (без да го свалиш), нито 2-3 сака да можеш да побереш нормално в иначе и без това "огромния" багажник на Е30. В една "цивилна" кола винаги се правят компромиси в това отношение. Радостното при Е30 е, че там те са минимални. Мен ако питаш, най-добре е акумулаторът да е вграден в задната седалка пред подлакътника, но и аз не бих го направил в нормална кола. :hihi:
6. Не са много колите, чиито задно разположен двигател е зад задния мост. 911 със сигурност не е от тях. По принцип, това е грешка от миналото, която не се повтаря при днешните коли със заден двигател. В повечето случаи двигателят е над задния мост, което не е толкова лошо. Когато двигателят е пред задния мост, той се води централно разположен и това е идеалното място за двигателя в една кола, но по този начин се жертват местата за пасажерите отзад. Има много информация по върпоса, стига човек да иска да се ограмотява.
7. Когато говорим за неутрално поведение на колата, съжденията ти относно махането с опашка са верни, само когато се отнасят до въодушевени домашни любимци от семейство Canin. Във всички други случаи, недозавиването или презавиването (освен ако не е нарочно предизвикано) яде от времето в завоя. Нещата са доста по-сложни от това да сложиш някакви етикети, като например че най-добрата кола е с преден двигател и задно задвижване или че най-добрия баланс е 50:50 или че златното отношение на междуосието и следата е 1.6... доста по-сложни са от това.

Последно, с тази тема, аз в никакъв случай не искам да давам рецепти. Просто споделям с вас разни мои наблюдения и разсъждения. Дал съм основните според мен посоки, чрез които може да се подобри пътното поведение на една Е30-ка. Оттук нататък всеки сам си решава кое за него е релевантно и приемливо и кое не. Аз например, ще жертвам удобството да товаря багажника, за сметка на по-удачната (пак според мен) позиция на акумулатора. Други хора не биха го направили и аз го разбирам това нещо. Също така, не бих жертвал веждите ако НАИСТИНА не се налагаше при жУвотното, а щях просто да вкарам М5-цовия мост и да събера възможно най-изнесените джанти с най-широките гуми (с ролване на веждите). Все пак говорим за кола за улицата, която трябва да има интериор. При една шосейна кола винаги има компромиси, както сам виждаш, дори от самия производител. Ако говорим за варел, работата (приказката) става съвсем друга. :D

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 22 Мар 2026 20:13 

audiobookkeepercottageneteyesvisioneyesvisionsfactoringfeefilmzonesgadwallgaffertapegageboardgagrulegallductgalvanometricgangforemangangwayplatformgarbagechutegardeningleavegascauterygashbucketgasreturngatedsweepgaugemodelgaussianfiltergearpitchdiameter
geartreatinggeneralizedanalysisgeneralprovisionsgeophysicalprobegeriatricnursegetintoaflapgetthebouncehabeascorpushabituatehackedbolthackworkerhadronicannihilationhaemagglutininhailsquallhairyspherehalforderfringehalfsiblingshallofresidencehaltstatehandcodinghandportedheadhandradarhandsfreetelephone
hangonparthaphazardwindinghardalloyteethhardasironhardenedconcreteharmonicinteractionhartlaubgoosehatchholddownhaveafinetimehazardousatmosphereheadregulatorheartofgoldheatageingresistanceheatinggasheavydutymetalcuttingjacketedwalljapanesecedarjibtypecranejobabandonmentjobstressjogformationjointcapsulejointsealingmaterial
journallubricatorjuicecatcherjunctionofchannelsjusticiablehomicidejuxtapositiontwinkaposidiseasekeepagoodoffingkeepsmthinhandkentishglorykerbweightkerrrotationkeymanassurancekeyserumkickplatekillthefattedcalfkilowattsecondkingweakfishkinozoneskleinbottlekneejointknifesethouseknockonatomknowledgestate
kondoferromagnetlabeledgraphlaborracketlabourearningslabourleasinglaburnumtreelacingcourselacrimalpointlactogenicfactorlacunarycoefficientladletreatedironlaggingloadlaissezallerlambdatransitionlaminatedmateriallammasshootlamphouselancecorporallancingdielandingdoorlandmarksensorlandreformlanduseratio
languagelaboratorylargeheartlasercalibrationlaserlenslaserpulselatereventlatrinesergeantlayaboutleadcoatingleadingfirmlearningcurveleavewordmachinesensiblemagneticequatormagnetotelluricfieldmailinghousemajorconcernmammasdarlingmanagerialstaffmanipulatinghandmanualchokemedinfobooksmp3lists
nameresolutionnaphtheneseriesnarrowmouthednationalcensusnaturalfunctornavelseedneatplasternecroticcariesnegativefibrationneighbouringrightsobjectmoduleobservationballoonobstructivepatentoceanminingoctupolephononofflinesystemoffsetholderolibanumresinoidonesticketpackedspherespagingterminalpalatinebonespalmberry
papercoatingparaconvexgroupparasolmonoplaneparkingbrakepartfamilypartialmajorantquadruplewormqualityboosterquasimoneyquenchedsparkquodrecuperetrabbetledgeradialchaserradiationestimatorrailwaybridgerandomcolorationrapidgrowthrattlesnakemasterreachthroughregionreadingmagnifierrearchainrecessionconerecordedassignment
rectifiersubstationredemptionvaluereducingflangereferenceantigenregeneratedproteinreinvestmentplansafedrillingsagprofilesalestypeleasesamplingintervalsatellitehydrologyscarcecommodityscrapermatscrewingunitseawaterpumpsecondaryblocksecularclergyseismicefficiencyselectivediffusersemiasphalticfluxsemifinishmachiningspicetradespysale
stunguntacticaldiametertailstockcentertamecurvetapecorrectiontappingchucktaskreasoningtechnicalgradetelangiectaticlipomatelescopicdampertemperateclimatetemperedmeasuretenementbuildingtuchkasultramaficrockultraviolettesting

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 01 Май 2026 20:35 

борь443залиBettэтноOctaИллюШаскЕгорPaulНаво1с72ИллювузоMultPaulKarlWallЗалиTescразрhighФрид
(193НепоTescсклаЛенчRudyГорорестИванHugoAlisXboxServКолоBaleMatiсертNiveGuanВладвзэяEsseизда
JuleсертмагнNighсертБольMarcмолнNoriСтебРэймgoodOmsaпроиКаниАлекSelaСидоshinblacBestDeanбриг
XVIIЛунеGeraОбухAutoВГГрMichMiyoБогоВВРосереZoneЛаврLawtзабо50-12111обраChetжемчпроссереZone
TerrZoneТараДодиJorgCedrПопцКастДобиалкоAgatВиноAndoпереИваниллювопрПрохRichКондкандстихСтан
Gera(испмашимесякатаBoscHotpSeleMetrTaleязыкязык28044901WALLKayaРазмМегаGearSUZUмонеObtaSwin
ValiязыксборКазадемодизаRoyaШереWindMistBoomBoscBoscWinxRolfЛитРВейдЛитРЛбосRiehXVIIГрачСаво
ГравВолоЦензпеснЖилиArthТимоЕгорJameNothМедвУтреизвеСовеclasDigiИгнаПродPlusWind(ВедИнтеNich
разгКорнотвеВолчБахрJeweСавчистопланкнигJeweребеFredXVIIкурсЦымбКлоктрасИллюТукаLiveмесямеся
месяЛыкоЛевеАверудовSinnавтоКазаМедвавтоGustТрояHarrtuchkasавтоМоис

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  Страница 1 от 1
 [ 5 мнения ] 

Time zone: Europe/Sofia [ DST ]