На това видео той не дава стойностите на оборотомера на празен ход, което ме навежда на мисълта, че е над 1000 оборота. Виждал съм друго негово видео от каране на писта и там нещата с празния ход стоят по съвсем друг начин.
https://www.youtube.com/watch?v=kKfkU0ppCmc (за празния ход превърти към края, около 11:30 мин.) После, обърни внимание в началото на видеото на старта при какви обороти тръгва и на колко пада, като пусне съединителя. Говорим за изтърбушена Е21-чка, която според мен е под 800 кила.
Относно стабилизирането на празния ход, дори 20-30 оборота нагоре или надолу могат да се окажат решаващи. Аз в момента съм между 900-930 оборота, но ако сваля 20-30 оборота и празния ход веднага се усеща като доста по-неравен, а ако кача 20-30 оборота и нямаш тренирано ухо за скоростта на двигателя, ще си помислиш, че съм със заводски вал.
Относно този цитат "individual throttle bodies or webers will allow a very aggressive cam to idle almost like stock, if you have a shared manifold, it is the reversion from the overlap affecting the next cylinder that gives a very lumpy idle" - да, индивидуалните дросели ще подобрят празния ход, но не чувствително, както твърди той. Това, което наистина влияе върху празния ход е презастъпването всмукателната и изпускателната фаза на вала и колкото по-голямо е то, толкова по-неравномерен е празния ход, но и толкова е по-добро пълненето във високите обороти. За справка - пусни си едно клипче на ДТМ-ска М3-ка, да видиш за какво иде реч - под 2-3К няма празен ход, под 4К няма тръгване.
Уточнение: Това, че неговия вал е 304 градуса или не знам там колко си, не дава информация колко градуса е презастъпването на всмукателната и изпускателната фаза! А именно това припокриване на фазите влияе най-много на празния ход!
Относно кобилиците - да, много по-добре е с ролкови кобилици, но те не ти дават нито нютони, нито коне, нито пък спомагат за по-бързото развъртане на мотора, защото нито са по-леки от нормалните, нито пък вала, който ползва за тях е по-лек. Просто се намалява триенето между вал и кобилица, а оттук и топлинните загуби. Ефекта от тях частично се намалява поради липсата на хидравлични повдигачи. Ще ти дам за пример директно система на БМВ, а именно газоразпределителния механизъм на М73 - там имаш ролкови кобилици, но имаш и хидравлични повдигачи, НО имаш и кухи разпределителни валове, които са значително по-леки от плътните. Докато при М73 има намаляване на теглото на кобилицата и теглото на разпределителния вал, това става възможно поради няколко фактора:
1. Хидравлични повдигачи - липса на хлабина между клапан и кобилица - липса на "удар" между вал и кобилица;
2. Ограничител на 6К оборота;
3. Сравнително малък ход на клапана;
4. Сравнително меки пружини на клапаните.
Ако прегледаш темата му за ролковите кобилици, ще видиш че ги е направил бая тлъсти и то не без основание. Затова, при него единствената полза от тях е намаленото триене, която полза съвсем не е малка, между другото, но дотам. Кобилиците му са тежки, разпределителния вал също е плътен и тежък.
Paul Roche написа:
...
Другото, което ми е много интересно е кога аджеба 2-клапанова глава може да е по-добра от 4-клапанова, защото се говореше, че от 4 клапана има смисъл само когато разполагаш със сравнително повече обем и/или обороти, в другите случай 2 клапана било по-добре...

Няма вариант, при който 2-клапанна глава да е по-добра от 4-клапанна, освен ако 4-клапанната не е осрана тотално от завода още.

Не знам какво са коментирали хАмериканските корифеи или ти не си доразбрал нещо, но разликата между двете е, че при един и същи обем (и да кажем разпределителни валове) двуклапанната дава предимство в ниски-средни обороти, а четириклапанната - в средни-високи. В този хипотетичен пример, винаги колата с 4-клапанната глава ще е отпред. Неслучайно БМВ още при М50 минават на 4-клапаннова глава.
Това, което би помогнало
значително за подобряването на празния ход е насаждането на секвенционална инжекция или на хубава афтермаркет електроника, защото биха дали голямо предимство при индивидуалното управление (впръскване) на дюзите и доста по-стабилната и по-дълга искра на свещите. Също така, биха могли да подобрят малко и разхода при спокойно каране. Но дори и те няма да променят мощността в средни и високи обороти. Затова и реших да си остана със заводската електроника.
Друг съществен фактор, който влияе на празния ход (но не САМО на него) е сгъстяването. Но там имаш ограничения, иначе ще трябва да караш с някакви супер-хипер-рацинг добавки в бензина или да насаждаш електроника с детонационни датчици, която до известна степен обезсмисля нещата, защото почва да ти връща аванса.
И последно - ако сложиш вал с голямо презастъпване на фазите (например Шрик 304 градуса, разгледай му параметрите), никаква електроника няма да му оправи празния ход, а ако ще и по два дросела на цилндър да му сложиш, пак ще бълбука.