Дата и час: 18 Авг 2026 16:32

Time zone: Europe/Sofia [ DST ]

Напиши нова тема Отговори на тема  Страница 7 от 14
 [ 133 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 14  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2014 00:18 

Ехеее , и в крайна сметка имаме ли нещо над 2.8 ?

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 26 Окт 2014 09:19 
B&K Garage Customs
Аватар

E30: комби, акула и палатка
Ти имаш ;)

Изображение
https://www.facebook.com/events/625976980816824/ Втора
https://www.facebook.com/events/1575118509392474/ Трета
https://www.facebook.com/events/1753119984903631/ Четвърта

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 26 Окт 2014 10:30 

:smokin: и то няколко , скраперски - както се изрази някой в предните постове .

Тове е резултат с тежкия вал 88мм и не мачнати чела на буталата на атмосферен мотор пак скраперски

Изображение

Изображение

244 с корекции в Овердрайв ,който е ползвал това дино знае какво означава

както и да е ..

обръща се прекалено много внимание на кантарачето :D леки валове , махалки и т.н. теглото на бутало + мотовилка е много по важно . Другите въртящите не дават разлика в мощността , а в рамп рейта на ускорението на мотора . Като си сложиш китайски гуми , ква е файдата да ти е по лек вала 1 кило ? Тия олекотявания са за силно състезателни коли , като освен всичко друго печелят и от по-малкото общо тегло на колата заради тях .

Напълно съм наясно ,че атмосферен мотор се прави много трудно , да не кажа че е невъзможно без подходящ набор от измервателни уреди и кадърен екип с подходящо финансиране . Така ,че това да се случи в БГ е малко вероятно да се случи .

В тая дискусия на много неща не се обръщат внимание , които са по-важни от формата на горивната камера и дължина/ход на биелата :dunno: . Както се казва нищо не заменя кубатурата ! Иначе , най-лесния начин е да се купи готов кит с ясни крайни резултати .

Ако желаете може да дискутираме и другите неща , като посочване + и - . Със сигурност никой не знае всичко , ползата ще е за всички

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 27 Окт 2014 01:11 
Toruk Makto
Аватар

E30: 324td
Първо, добре дошъл във форума. :thumbsup:

Гледам, обаче (и разбрах от днешната Неделна сбирка), че определени ентусиасти са ахнали и са притаили дъх, затова реших да взема скромно отношение (макар че първоначално нямах такова намерение).
Започвам с това, че няма нужда от недомлъвки - аз съм този, който се изказах, че си скраперясвал по отношение на един твой проект, знаеш за кой става дума. Казвам го не за да започва някаква дрязга, а за да е чиста дискусията оттук натам.

nayden написа:
...
обръща се прекалено много внимание на кантарачето :D леки валове , махалки и т.н. теглото на бутало + мотовилка е много по важно . Другите въртящите не дават разлика в мощността , а в рамп рейта на ускорението на мотора . Като си сложиш китайски гуми , ква е файдата да ти е по лек вала 1 кило ? Тия олекотявания са за силно състезателни коли , като освен всичко друго печелят и от по-малкото общо тегло на колата заради тях .
...

Някак си не мога да се съглася с твоята гледна точка относно маргинилизирането на ефекта от олекотяването на въртящите се части по двигател, трансмисия и задвижване. Тук не визирам само колянов вал и маховик (а като си говорим за олекотяване на биели и бутала, веднага следва въпросът за колянов вал поне, защото противотежестите му са сметнати за определена тежест на бутално-мотовилковата група). Става дума също и за цялото протежение назад към трансмисия, главно здвижване (което всъщност е част от трансмисията) и неокачено тегло на джанти и гуми (в това число и предни). Естествено, всичко това не влияе върху мощността като абсолютна величина, но влияе върху крайния резултат, от който всички ние се интересуваме в крайна сметка. Пресен пример е новото М4, което е с карбонов кардан и алуминиеви главини отпред и отзад.

Въпреки че новото М4 е шосейна кола, в която електрониката върши много работа, при старите бангии олекотяването е "оразмерено" от БМВ по една единствена причина - колата да е караема по нормалните шосета. Какво се получава при олекотяване на въртящите се части на двигател и трансмисия? Една много "рязка" кола, която, както се казва, не дава да й пипнеш газта, защото направо подскача като ужилена. Като отнемеш газта, забива все едно си ритнал спирачките. Това са ефекти, които всеки тъси по различе начин и в различна степен и сам определя дали колата му е караема или не.

nayden написа:
....
Напълно съм наясно ,че атмосферен мотор се прави много трудно , да не кажа че е невъзможно без подходящ набор от измервателни уреди и кадърен екип с подходящо финансиране . Така ,че това да се случи в БГ е малко вероятно да се случи...

Да, много трудно се прави. Да, трябват прецизни измервателни уреди и някой, който да знае как да работи с тях. "Подходящо финансиране" е субективна фраза. "Кадърен" е субективно определение. "Екип" е израз на субективно безсилие, поне според мен. Може и да греша, поне що се отнася до тунинговане на шосейна кола, която няма претенции за достигане на величини в нивата на родния спорт. Що се отнася дали всичко това е вероятно да се случи в БГ... не знам дали е подходящо да го казвам тук, но вече се случвало. С мотор на ВАЗ. Като сметнем разликата във времето, все си мисля, че е възможно да се случи и с мотор на БМВ, сега.

nayden написа:
...
В тая дискусия на много неща не се обръщат внимание , които са по-важни от формата на горивната камера и дължина/ход на биелата :dunno: . Както се казва нищо не заменя кубатурата ! Иначе , най-лесния начин е да се купи готов кит с ясни крайни резултати .

Пак ли говорим за атмосферен туниниг? Ако да - това са важни неща. Ако ще си говорим за принудително пълнене, нещата добиват малко по-различен облик.

nayden написа:
...
Ако желаете може да дискутираме и другите неща , като посочване + и - . Със сигурност никой не знае всичко , ползата ще е за всички

:thumbsup:

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 27 Окт 2014 01:26 
Toruk Makto
Аватар

П.С. Да ме извинява Бурята... ако има нещо, дето не му харесва, ще си изтрия постинга.

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 27 Окт 2014 01:58 
Аватар

E30: 316 на метан
nayden написа:
:В тая дискусия на много неща не се обръщат внимание , които са по-важни от формата на горивната камера и дължина/ход на биелата :dunno: . Както се казва нищо не заменя кубатурата !

Кубатурата трябва да диша отнякъде ми се струва...Гледам разни проекти и динота по чужди сайтове и ми направи впечатление че понякога обичайната сглобка 2,8 вади повече коне от 3,0 (отделен въпрос е кое къде е мерено и кой го е настройвал). Та си мисля ако няма кадърни доработки по главата, зор работа да се направи добра атмосферка с тия два клапана :dunno:

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 27 Окт 2014 11:03 

Говорим единствено за атмосферен тунинг . Турбо изпълненията нямам намерение да коментирам .

Ако е възможно някои "теории" да бъдат подкрепяни с дино графики или някви други резултати

M10 написа:
Кубатурата трябва да диша отнякъде ми се струва...Гледам разни проекти и динота по чужди сайтове и ми направи впечатление че понякога обичайната сглобка 2,8 вади повече коне от 3,0 (отделен въпрос е кое къде е мерено и кой го е настройвал). Та си мисля ако няма кадърни доработки по главата, зор работа да се направи добра атмосферка с тия два клапана :dunno:

С гледане на клипове нищо не става . Дино резултатите са много относителна работа и не могат да се съпоставят резултати от различни машини . Аз лично предпочитам да използвам една машина , за да имам сравнимост . Колата се кара на пътя , не на диното .

Renegade написа:
Първо, добре дошъл във форума. :thumbsup:

Някак си не мога да се съглася с твоята гледна точка относно маргинилизирането на ефекта от олекотяването на въртящите се части по двигател, трансмисия и задвижване. Тук не визирам само колянов вал и маховик (а като си говорим за олекотяване на биели и бутала, веднага следва въпросът за колянов вал поне, защото противотежестите му са сметнати за определена тежест на бутално-мотовилковата група). Става дума също и за цялото протежение назад към трансмисия, главно здвижване (което всъщност е част от трансмисията) и неокачено тегло на джанти и гуми (в това число и предни). Естествено, всичко това не влияе върху мощността като абсолютна величина, но влияе върху крайния резултат, от който всички ние се интересуваме в крайна сметка. Пресен пример е новото М4, което е с карбонов кардан и алуминиеви главини отпред и отзад.

Въпреки че новото М4 е шосейна кола, в която електрониката върши много работа, при старите бангии олекотяването е "оразмерено" от БМВ по една единствена причина - колата да е караема по нормалните шосета. Какво се получава при олекотяване на въртящите се части на двигател и трансмисия? Една много "рязка" кола, която, както се казва, не дава да й пипнеш газта, защото направо подскача като ужилена. Като отнемеш газта, забива все едно си ритнал спирачките. Това са ефекти, които всеки тъси по различе начин и в различна степен и сам определя дали колата му е караема или не.

Аз съм фен на резултатите , искам колата ми да върви .Нямам намерение да се съревновавам кой-колко знае ,аз си знам колко не знам . Можем да споделим опит . Теоретично нещата за които говориш са така , теглото , форма на горивната камера , глава и т.н. Всичко е важно и не само в атмосферния мотор . Казах само че им се обръща прекалено голямо внимание , а на други не . Например на валв трейна , как се избира разпределителния вал , портване на глава ( да или не ) какво променя +- и много важно перо - управлението на двигателя . Оригиналната електроника за М20 , по скоро с хардуерната конфигурация не е много подходяща за перформънс изпълнения .

Къде намеси М4 при Е30-ските :D , това там е друг свят.

Цитат:
Да, много трудно се прави. Да, трябват прецизни измервателни уреди и някой, който да знае как да работи с тях. "Подходящо финансиране" е субективна фраза. "Кадърен" е субективно определение. "Екип" е израз на субективно безсилие, поне според мен. Може и да греша, поне що се отнася до тунинговане на шосейна кола, която няма претенции за достигане на величини в нивата на родния спорт. Що се отнася дали всичко това е вероятно да се случи в БГ... не знам дали е подходящо да го казвам тук, но вече се случвало. С мотор на ВАЗ. Като сметнем разликата във времето, все си мисля, че е възможно да се случи и с мотор на БМВ, сега.

Винаги е екип , сам човек само в тоалетната . На мен ми трябва , сам не мога и не желая .

Дотук с лирическото отклонение
========================================================================================

Да започнем с горивната камера , какво значи мачната и какво ще промени това ?

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 28 Окт 2014 22:52 
Психонавт

For all m20 lovers: https://www.youtube.com/watch?v=kKfkU0p ... EA&index=4 Лесно е с поръчковите бутала, но според мен би трябвало да става и с ОЕМ части.

Найдене, ти какво мислиш за преправяне на бутала от м54б30, вал и биели е ясно, че ще станат => м20б30, Шриик 288 и малко портване. Можеш това да пробваш. Със сигурност такъв направен мотор с едни дросели те изтрелва право в друго измерение (соурсе: линка). Аз ако можех да избирам 1 мотор в е30, щеше да е този... в двоен стоп купе. :finger: за Гришата :chug: Може той да сложи край на този дебат или поне за атмосферния вариант.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 28 Окт 2014 23:15 
Toruk Makto
Аватар

Тоя от клипа не може да кара.

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 29 Окт 2014 00:06 
Dr. Recaro
Аватар

E30: '85 318i + '85 325йе
Къде ме намесихте мене, човека с мечтите :dunno:
По темата: аз под мачната камера разбирам формата на камерата да отговаря на формата на буталото. Нали затова при м20б25 и т.нар. суперета буталата са такива красиви, за да са "еш" на формата на камерата. Изгарянето/експлозията се разпространява с еднаква скорост на всички страни, в идеалният свят имаме сферична горивна камера и искрата се подава в центъра на тази сфера. Производителите се стремят да са максимално близо до идеалните условия, които на практика не могат да се постигнат, и затова всяко бутало си е сметнато за горивната камера на съответната глава. Поне така си мисля аз... поправете ме ако греша.

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  Страница 7 от 14
 [ 133 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 14  Следваща

Time zone: Europe/Sofia [ DST ]