Switch to full style
Покажете си Е30-ките и споделете най-хубавите си моменти с тях.
Добави отговор

'90 Е30 Touring 318i

11 Май 2015 10:19

Здравейте колеги,от както съм се регистрирал само чета във форума,но мисля че е крайно време да си представя и моят класически семеен автомобил от 90-те :hihi: Понеже от както се помня да съм фен на този модел,винаги съм искал и предпочитал комби пред останалите модели на е30,мисля че най-накрая си намерих тази запленителна любов с цвят brilliant rot ! Искам и да вметна,че първото ми Е30 беше двоен стоп м10 седан ,пясъчно-бежов металик,та от там се започна всичко...само една снимчица за протокола : :hihi:
Изображение
Нека да се върна по темата и ще добавя малко ретроспекция-колата е закупена през октомври 2013 от Бяла Слатина,беше собственост на възрастен човек който си я държеше само и единствено в гараж,първи собственик в България,а колата е закупена от Германия през 99-та.По негови думи е била карана повече само през лятото и то да се ходи до морето,през повечето време си е била в гаража.Купих я на 178 хиляди километра,а оригиналния и м40 се държеше доста добре,като се има в предвид болежките на този мотор.В последствие естествено колата претърпя някои промени.
Старият собственик се сбогува с дългослужещата му през годините. Изображение
Това бяха и първичните промени от мен:
Изображение
За начало монтирах предни червени пружини H&R от сет 60/40 и джанти Борбет БТ 16" предни 7.5J,а задни 9J с полирани бордове.Така и заминах лятото на 2014 отново на бригада в Щатите,изкарах си лятото и като се върнах си казах че трябва да има още някаква промяна.Понеже имах един мотор м50б20 ревизиран в излишък от старият ми двоен стоп,който пък беше разкостен за части,извадих мотора и реших че трябва да влезе в комбито,понеже не се кефих на оригиналният и м40,дори и да беше в читаво състояние.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Генерацията е 2xф48 с гърне от м20б23 с 2 входа и 2 изхода,както и 2 резонатора по средата,тръбите нямат съединение от край до край.Колата звучи доста приятно.
Изображение
Използвах кутията от м40-ката която е гетраг 240,имам и 260 но предпочетох м40-ковата заради по-дългите скорости,оригиналният ми диф беше 4.27 отворен,но преди 2 дена си купих дългоочакваният шпер с число 3.91 :smokin: .
Също забравих да вметна ,че колата няма никакви екстри от завода освен шибедах и хидравлика на волана,купих я само и единствено заради здравото купе ! :hihi:
Сложих си централно поне да не заключвам всяка врата по отделно хаха
Изображение
Към интериора са добавени оригинални пищялки OEM на вратите и някои бонуси към контролното табло .Рингове,щатски уред за нивото на бензина,както и щатски контролни лампи за АБС ръчна и налягане на спирачна течност,вместо иконки,пише ги на английски.
Изображение
Иии за малко да забравя да се представя,някои от Вас вече ме познават.Казвам се Петър,по честото ми местонахождение е в Студентски град,уча за инжинЬОр в ТУ хаха,иначе през лятото може да ме намерите по честичко в Несебър,там си ми е родното местенце хаха.Ще ъпдейтвам темата с неща които правя често по колата и неща които съм забравил да добавя :)

Re: '90 Е30 Touring 318i

11 Май 2015 11:12

Добре дошъл. Случайно в събота да сме те засекли с едно червено Е30 купе пред 30-ти блок? :)

11 Май 2015 11:20

Следващия уикенд надявам се вече на живо! :)
Аз съм го виждал в Студентски, изглежда доста свежо, от много далеч даже съм те бъркал с рошавото комби и съм святкал, повтарям: много далеч :hihi:

11 Май 2015 12:56

Ами да мисля,че вие бяхте,с плевенска регистрация нали?

А иначе последната неделя бях на сбирка,а относно "рошавото комби" често ме препознават за Бурята хаха,иначе като цяло де що видя 30ка и аз си светкам хаха

11 Май 2015 13:39

Беше, свидетел съм :hihi:
Добре дошъл и тук, онлайн :thumbsup:

lowrider написа:... изглежда доста свежо, от много далеч даже съм те бъркал с рошавото комби и съм святкал, повтарям: много далеч :hihi:

Тактичен както винаги :hihi:

11 Май 2015 13:57

Ние бяхме да. :)

11 Май 2015 21:54

:hihi: :hihi:

24 Май 2015 02:57

Малко и аз да понапиша да поизчистя паяжините.
Не съм от най-активните,понеже при мен нещата стават малко бавно,както е казал народа-"бавно, но славно".
Като цяло забравих да добавя и някои други интервеции които съм правил по това комби.Както бях споменал по-горе колата беше "видно" перфектна от към купе,но с времето в рамките на година г/д почнаха да се забелязват някои неща.Колата се кара всекидневка и от лугите последните две зими се показаха забележчици.Отделно мокета почна да ми се мокри след започналите валежи от последната зима и реших,че това не може да търпи каквото и да е отлагане.След малък съвет от Бурята реших да си махна мокета и да карам известно време без него до като оправя проблемите.
Махнах го и видях отдолу под почивката на левия крак как е тръгнало(шоферското място).Преди години,явно още в немско е изрязано и поставена нова ламарина.Понеже заварките са били точкови и не е била обработена както трябва и след това запечатана на ново,майстора който ми я правеше мина детайла с телоподавката на ново,след това всичко се измаза с "ларопласт" и вече нямаше как да влиза каквото и да е било от отвън :hihi:Отделно малките кръгли тапички бяха за смяна и от там най-вероятно също е влизало вода.Е отидох до Бавариа ауто и си взех нови,бяха някакви 2-3 лева бройката. Отвътре понеже двете ламарини се разминаваха реших да го запълня с "999" на боди и като цяло доста ми хареса как се запечата,в последствие нямах никакви проблеми.
Изображение
От към краката на пасажера също имаше голяма изненада,естествено в последствие беше поправено,измазано и запечатано,от там също ми се мокреше мокета ! Там също използвах 3-те 9-ки на боди за допълнителна здравина и обиране на вибрацийте на ламарината,вместо заводското гумено покритие.Ламарината около двете места също беше обработена през шкурки и телени четки,след това мината с основа.
Изображение
Около 2 месеца мокета седя в общежитието ми да се суши,защото този дунапрен особено при почивката на левия крак беше като гъба напоена с вода.В крайна сметка след изсушаването му беше изпран със специален "сух" спрей за тапицерий и монтиран в колата.
Изображение
Също така от към задната престилка където завършва на задно ляво колело трябваше да се изреже ръждата и да се завари нова ламарина,както и на десния праг в задния край от към захвата на планката за тампона на задния мост и захвата на крика.
Изображение
Изображение
В последствие беше по прикитено тук таме от мен за заличаване на заварките и съответно праговете бяха боядисани в черно,барабар и с долния кант на престилката(много ме кефи на червено комби с черни кантове отдолу и като се върже с шадоу лайн лайстните се допира още повече до представите ми за дъ пърфект дейли ) :hihi:
Изображение
За сега е това маняци,стана много късно а всеки момент ще ми изтекът очите пред монитора,тия дни пак ще добавя нещо. :chug:

04 Юни 2015 19:27

Да добавя лек ъпдейт от днес.

Най-после дойде големият ден за мен.От 1-2 месеца все се каня да си сложа джантите,но все нещо липсваше ,фланци ,болтове ,втулки и т.н.Днес всичко събрах и ги сложих.Джантите са с ет30 и отпред и отзад не влизат без фланци.Предните са 7.5jx16,a задните 9jx16 ,по-нагоре в темата съм писал че са Borbet BS.Бях оставил 18мм-вите фланци които имах от преди в Бургас при един приятел да ми направи втулки за тях с периферия за джантата 57.1 и вътрешен към главината пак същия размер.Тука освен,че ми искаха много пари за направата с мой материал,никъде и не намерих съответната стомана.
Изображение
Пича много добре ги е направил преходните втулки с фаски и точен размер за 30 кинта....Тези от снимката по-горе ги сложих отпред,понеже отзад прекалено изнасят 9-ките и почват да опират във веждите като е по-натоварена.Отзад е на 12мм фланци от някакъв пасат ги взех,пак на 4по100 и 57.1 централен.Болтовете са 60мм дължина на резбата.И естествено мина през една автомивка за завършек и останах много доволен от днескашния ден.
Изображение
Изображение
Не съм доволен само от кръстачките на хелата,не ги направих както трябва и седят леко на криво.Не се забелязва от метри обаче вътрешно ме дразни.Утре се прибирам към Несебър и мисля да сваля стъклата и да ги разлепя,респективно да центровам кръстачките и да стане както трябва.

10 Юли 2015 09:29

Привет на всички,време е да пообера паяжините от темата.
От доста време се чудих как да си реша проблема с на криво застаналия мотор и липсващото съосие от опашката на кутията до диференциала.Имаше някакви варианти из нета да монтирам серво от клио,корса и т.н.Въпроса беше по-малко серво за да успея да центрирам мотора в средата и да легне на 2 еднакви тампона,без никакви шайби и тем подобни....
На последната сбирка в София на която бях,Камен и Валери ме светнаха за варианта от алфа 156,което си е почти плъг енд плей.
Та мина се малко време до като Валери (VALTERA) ми звънна и съобщи,че ми е намерил серво от този вариант,барабар с помпата,мойта така или иначе беше заминала.(Валка благодаря ти страшно много за оказаната помощ и,че го донесе чак от Пловдив)Монтажа му беше доста елементарен,единственото му преправяне е от към захвата на педала на спирачката,по-надолу ще обясня нагледно със снимки.
Нагледно разликата между двете сервота-от ляво е оригиналното 30-ково,от дясно е алфовото.
Изображение
От към дебелина не съм ги снимал,но алфовото е двойно и е доста по-дебело от 30ковото,което е добра компенсация от диаметъра.
Единственото което трябваше да се преправи от към монтажа беше ето тази шпилка с гайка с резба М10-това е на оригиналното 30ково серво,самият захват от към педала на спирачката,там има едно ухо което се навива на тази резба и после се контрира с тази гайка.
Изображение
Ето как е и на алфовото.
Изображение
Въпроса беше да се одреже оригиналното ухо за захвата от към педала на алфовото серво и да се навие резба м10 на тази шпилка,хубавото е че шпилките на двете сервота са с еднаква дебелина.Нарязах резба,малко на криво тръгна флашката ,понеже разполагах с най-любителските от лидъл и нямах различни номера.Както и да е нарязах я ,съответно навих оригиналното ухо за захвата и притегнах с гайката,забравил съм да го снимам в готов вариант.
P.S. Много е важно(ако случайно някой друг го прави) да премерите първоначално къде е била затегната гайката на оригиналното серво и да бележите,респективно да измерите разстоянието от белязката до челото на сервото където ляга на ламарината,иначе няма да дойде хода на педала после,като се сложи алфовото.
Диаметъра на оригиналното серво е преблизително 270мм
Изображение
Алфовото е преблизително 200мм.
Изображение
Разликите във външните диаметри на помпите.Алфовата...
Изображение
30-ковата...
Изображение
Другото за което съм много доволен е точно от разликата в диаметъра на буталата на помпите,сега колата доста по-лесно спира и като цяло педала почти никакъв ход няма.С това си решавам и проблемите до някъде за по-нататък ако минавам на по-голям сетъп спирачки,тази помпа би била достатъчна.По-големия обем заеман от течност,по-малък ход на педала за да се спре и по-голямо количество течност изпратено към апаратите.
Видима разлика между двете помпи,тук казанчето за течноста вече се налага да се монтира отделно.
Изображение
В случая използвах оригиналното казанче,просто набих маркучите от алфовата помпа на оригиналното казанче,маркуча на горната помпа на съединителя също си дойде на дължина.Стойката е къстъм,порових се малко в железата и намерих някакви планки,та скалъпих нещо.
Изображение - Важно е казанчето да бъде над самата помпа и да няма пречупени завои на маркучите,течноста трябва да оттича към помпата бавно и несъпротивително.
Има и малко филм с завиването на тръбичките към помпата,две от тях си идват но третата,понеже на оригиналната помпа е завита вертикално,тоест отдолу на помпата,не идва към алфовата.Тръбичката за предно дясно колело трябва да бъде прокарана по нов път и да е завита от задната дясна част на помпата,а за лявото колело от задна лява на помпата.Просто е важно за предните колела тръбичките да бъдат завити от задната част на помпата,тъй като налягането е по-голямо там.Тръбичката за задните колела си идва на място и просто се завива на алфовата помпа.Хубавото е че и при двете помпи резбите за щуцерите са 10мм.
P.S.Трябва да се внимава много като се отвиват цицките за обезвъздушаването на апаратите ако някой поиска да се сменя течност,това го направих и скъсах една на преден ляв апарат.После си купувах комплект за отвиване на скъсани болтове...
Това е за сега,надявам се да съм бил полезен на някого ако иска да направи тази конверсия на спирачната уредба.
Добави отговор