Дата и час: 17 Сеп 2026 02:27

Time zone: Europe/Sofia [ DST ]

Напиши нова тема Отговори на тема  Страница 14 от 29
 [ 287 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 29  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 09 Май 2017 00:43 
Toruk Makto
Аватар

E30: 324td
Таблата са еднакви, с единствена разлика кодер-щекера за оборотите.

Термостата няма значение на какви градуси отваря напълно, 80 или 88, това не влияе върху показанията на таблото за температурата.

Това, което е важно е дали работи адекватно термостата. Защото ако не затваря, колата няма да загрее много дълго време.

Запали я и я остави да работи на място и засечи за колко време стига работна температура (която по показания на таблото е 12 без 1, но в твоя случай ще е докъдето стигне). Ако в това сравнително топло време е повече от 20 минути, значи нещо не е наред.

С каква изпускателна система си в момента?

П.С. ТД радиатора е същия като М20Б25 радиатора за горещ климат. Те даже и по парт номера са еднакви. Радиатора, ако ще да е и от камион, няма как да ти смъкне температурата, ако термостата работи коректно.

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 09 Май 2017 01:05 
Toruk Makto
Аватар

Също така, след като я запалиш, пипай периодично долния маркуч на радиатора.
Трябва да стои студен докато отвори термостата.
Ако започа да се загрява прогресивно още отначалото, значи че термостата стои отворен.

Това са само насоки от разстояние, като дойдеш в София и ако още не си оправил проблема, тогава ще мога да кажа какво точно се случва.

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 09 Май 2017 09:29 
Биг Павар Брадър Мод
Аватар

E30: Convertible
Краси, не можеш ли да я закачиш, за да видиш реалната температура?

Таблата освен в кодер щекера, имат разлика и в оборотомера при 4 и 6 цил.
Имам уред за температура от американско м20 в Плевен. Ако искаш мини през баща ми да го вземеш и пробвай с него как е.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 09 Май 2017 16:53 
Dr.Tempomat
Аватар

E30: '90 Touring, '92 Convertible
Kroki написа:
Краси, не можеш ли да я закачиш, за да видиш реалната температура?

Таблата освен в кодер щекера, имат разлика и в оборотомера при 4 и 6 цил.
Имам уред за температура от американско м20 в Плевен. Ако искаш мини през баща ми да го вземеш и пробвай с него как е.

Мога, ще я закача.
Таблата имат разлика в оборотомера при табло с кодер щекер отзад и такова с чип отпред. Това няма нищо общо с това което обсъждаме. Вече имам нормално функциониращ оборотомер. Сложих табло от шест цилиндъра с кодер щекер.
Уредите по парт номер излизат еднакви наистина. Това дали е така и доколко може да се вярва на риълоем е друг въпрос. Ще извадя уред от шестцилиндрово табло и ще сравня с такъв от четири за да кажа с точност.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 09 Май 2017 22:04 
Dr.Tempomat
Аватар

Маслото е избило от корпуса на датчика за налягане. Пластмасовата част се върти спрямо металния корпус :x :duh: Едно нещо не пипнах и осра всичко. Смених го с друг. Надявам се този проблем да е решен.

Закачих колата на диагностика и гледах температурата на мотора. На 80 градуса започна да затопля горния маркуч на радиатора. До тогава беше студен. Работейки на място стигна 86-87 градуса и постепенно загря целия радиатор и долния маркуч.
Оставих я да работи още 10-15 минути като загря до 91 градуса и спря. Като започна да форсирам сваляше с градус-два надолу.
При 87 градуса уреда вътре ми сочеше точно чертата преди средната. Когато температурата по компютър стана 91 стрелката отиде по средата между средната и чертата преди нея :roll:

Продължава да ме мъчи, че тоя мотор е шумен. Май ще направя тези дни втори опит за реглаж на клапани. Само ме притеснява, че ще вземе да текне после гарнитурата...а само как мразя омазано в масло... :|

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 10 Май 2017 22:00 
Dr.Tempomat
Аватар

Малко развитие. След като е изстинала от вчера колата беше дръпнала около 200-250мл охладителна течност. Отворих пробката на термостатното тяло и долях докато изтече от там.

След това я загрях. Положението беше същото като вчера.
Реших да сложа виското от М40-ката. То работеше до последно. Загрях колата отново като следях температурата с лаптопа. При 80 отново започна да отваря термостата и да загрява радиатора. На 87 градуса виското започна да завихря осезаемо повече въздух и температурата спря на 89. Така работи около 15 минути при което усетих, че виското зацепи повече. Температурата се менеше на 89-90. При задържане в 1500 оборота перката започва осезаемо да се чува и температурата пада за няколко секунди до 86-87 градуса. Това го повторих още няколко пъти и резултата се повтаряше. Мисля, че проблема е бил във виското . Старото така и не зацепи.

Направих няколко проби вкъщи с 5 различни уреда за температура. Един дизелов и 4 от бензинови коли.
При еднаква опитна постановка с еднакъв резистор симулиращ температурния датчик два от уредите отместваха стрелките си еднакво. Дизеловия макар и със различен парт номер показваше същото положение на стрелката.
Другите два уреда показваха доста по "студено", като и двата различно спрямо един друг и спрямо двата показващи еднакво.

Закачих на диагностиката и комбито ми. То държи на празен ход при дълго време на ямсто 88 градуса и стрелката седи точно на 12 без 1. Както трябва да е по принцип.
При кабриото 88 градуса ми ги показва на 1мм след чертата преди средата. Смятам, че уреда не е верен, Утре ще пробвам с друг уред да видим дали ще закове на 12 без 1.

Естествено и нов проблем :bang: :censored: Радиатора съвсем леко прокапва от сглобката преди да загрее и да отвори термостата. След като отвори и се загрее леко спира веднага. На място през ноща не капе. Ще трябва нов...АМАН!

П.П. Почвам да се изнервям с тези проблеми. Добре, че е поне за каузата М20...ако беше за някоя м40-ка да съм полудял. :mrgreen:

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 10 Май 2017 22:26 
Toruk Makto
Аватар

:hihi:

Ако това може да те успокои - веднъж като оправиш проблемите по охлаждането на М20, ще забравиш за такива в бъдеще.

Апропо, М20 се обезвъздушава много трудно, аз лично обезвъздушвам моите поне по 3-4 пъти, за да съм сигурен, че са обезвъздушени.

Обезвъздушаването винаги се прави през термостатното тяло, докато престане да излиза въздух. Повтори процедурата поне 3-4 пъти и на студен, и на загрял мотор (заедно, а не 4 пъти на студен и 4 пъти на загрял и винаги докато мотора работи, а не на угасен).

:thumbsup:

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 11 Май 2017 23:58 
Dr.Tempomat
Аватар

Официално обявявам край, за неопределен период от време, на всичко което ще правя по тая кола!

Изби масло от гарнитурата на главата. Или е крива ило гарнитурата е изгнила от дългото седене без да работи тоя мотор. Трябва да се сваля глава.
Нямам нерви както и желание в момента...
Не мога да ви опиша колко съм разочарован...
Да правиш нещо с толкова желание, мерак, труд и накрая да получиш това.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 12 Май 2017 00:00 
Toruk Makto
Аватар

Споко. :thumbsup:

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 12 Май 2017 00:33 

И аз да ти кажа едно - Споко! Дай си една седмица без да правиш нищо по нея, и при мен станаха мизерии, като събирах мотора, после ще го почнеш с нова сила. Понякога на човек вярно му писва малко :hihi:

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  Страница 14 от 29
 [ 287 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 29  Следваща

Time zone: Europe/Sofia [ DST ]