Така, първо здравейте на всички, много готин форум и коли. Аз съм новия собственик на колата. От Кърджали съм, но съм студент в Пловдив, именно там видях колата и се повозих за пръв път. Историята с покупката е дълга, но какво пък, който няма време може само да разгледа снимките. По принцип карах Е36, имал съм 3 и все още си имам последната, 95година кабриолет с 1.8 мотор. Адски много си харесвам колата и я правех с много желание, при едно от връщанията ми от Пловдив мотора и окончателно притропа и колата беше вкарана в гараж. Идеята беше да се смени мотора и да продължа да си я карам/правя. В продължение на месец-два се оглеждах за двигател, имаше няколко оферти и вече почти бях решил кой да е и мислех да го купувам. През това време карах Е28цата на баща ми /в момента боядисана и чакаща да я сглобим, ще покажа и нея/. Един ден докато бях на лекции именно той ми звъни и ми казва, "Открих твоята кола, златисто Е21, влез и виж обявата", при което аз отговарям ама аз мисля да си стягам кабриото и казвам все пак ще я погледна. Винаги ми е било мечта да имам акула и съм гледал 2 Е21ци, но все имаше някаква пречка и до покупка така и не се стигаше. Не ми трябваше много за да се запаля отново по идеята за Е21. Влезнах и разгледах обявата, колата имаше малко снимки, но изглеждаше прилично на външен вид. Позвъних на човека, който се оказа възрастен човек, който описа колата като перфектна, с основен ремонт на двигателя правен наскоро и прочие. Звучеше много обещаващо и се разбрахме да отида да я видя. Колата беше в Ботевград, тръгнахме с Е28цата да гледаме "малкото акулче". През целия път мислех за Е21чката и как ще сбъдна една мечта с тази кола. На място обаче колата се оказа пълно разочарование, въпреки огромното ми желание да я взема и опитвайки се да си затворя очите за почти всички забележки просто според мен трябваше да се налеят твърде много средства само за да се подкара нормално. Тръгнахме си, бях много разочарован, вечно подтисканата жажда за ретро беше се отприщила и мислех само за това как искам БМВ произведено преди 85та /грубо казано/. По пътя обратно разгледах няколко обяви, но всичко надхвърляше бюджета. Вече се бях примирил, че ще трябва чакане и търсене. Карайки по магистралата се присетих за Е30ката на Мовсес. Няма да крия, че винаги при избора ми на кола съм прескачал Е30, просто дизайна не ме грабваше. Споменах на баща ми за Е30ката и му обясних, че е купе, хромирани брони, златиста, като лека полека се самонавих и сам. Все пак решихме да звънна на Мовсес и да огледаме колата. При единственото ми возене в нея, той ми беше споменал, че мисли да я продава, а аз го разубеждавах, кой да знае, че нещата ще се завъртят така. Пристигнахме в Пловдив. Колата дойде и започнахме да я оглеждаме. Имаше си козметични забележки, знаех и за кърпежите, знаех почти всичко. Направих тестдрайв, който доста наклони везните, колата си дърпаше стабилно. Въпреки, че знаех за сменения мотор и евентуалните проблеми с регистрацията си стиснахме ръцете. Все пак Мовсес предложи към колата и оригиналния мотор и ми напълни багажника с части та не може да се каже, че съм ощетен

Прибирайки се към Кърджали бях щастлив, не напълно, защото не беше Е21, но все пак Е30 двоен стоп 83та пак се вписваше е графата "ретро БМВ". След, като се прибрах започнах лека полека да я привеждам във вида, в който една Е30ка е в представите ми. Сега ще се опитам да покажа какво горе долу се е променило за тези 2месеца? откакто е в мен.
Първи снимки на колата от първата й автомивка.

Първото нещо, която никак не ми харесваше бяха стоповете и фаровете, исках да си бъдат сток, в онзи пълния с части багажник имаше фарове от двоен стоп. Стоповете се изчистиха, що годе, но си имат пукнатини и е запланувано да бъдат сменени.

После, пружините бяха подменени с малко по-ниски и беше сложена стаб.щангата, която дойде с колата.

После реших да обърна малко внимание на салона. Седалките, едната беше леко прокъсана, а другата беше с кожени страници и нещо, като накапано лепило по средата на облегалката. Намери се същия плат и се възстановиха идеално. Топката не ми допадаше и напазарих една от Огата, маншона също се подмени. Мокета имаше разливано кафе или нещо подобно, за щастие открих черен. Възможно е да не е от Е30, защото ми казаха, че за Е30 нямало черен та имало вероятност да е от Е36 Компакт, пука ми, щом пасна ме устройва ако ще от Вартбург да е. Панелчето на парното също бе подменено, защото беше изрязвано около плейъра и той не си стоеше на мястото.

Една от неделите с приятелката ми решихме да освежим джантите и апаратите. Апаратите отпред бяха златисти, а отзад сини, вече са сиви

Джантите ги изшкурихме и боядисахме със сив спрей за джанти и запечатахме с лак. Основно приятелката ми ги направи де.

Свалихме и лакирахме и стоповете междувременно, нищо, че ще се сменят.

Долната част на праговете беше боядисана в цвета на колата, на мен обаче така не ми допадаше и ги направих черни.
http://i1069.photobucket.com/albums/u47 ... rfysgs.jpg[/img]
Уплътненията около предния и задния прозорец предполагам са позната болка на всички с двоен стоп

Предната броня беше леко крива, та реших да подменя и нея, с новата е доста по-добре!

Имаше малко заигравка и с километража. Първо набавих оборотомер без разходомер /мерси Моси/, боядисах пластмасата около уредите в черно, поръчах рингове, които също пръснах черни, стрелките станаха оранжеви и обортомера се сдоби с ретро икономайзер/голяма играчка беше/. След, което реших, че искам и часовник та пак търсих панелче на парното с часовник този път
http://i1069.photobucket.com/albums/u47 ... itf6m1.jpg[/img]

Духалките винаги ми бяха супер хлабави и се клатеха нагоре надолу по дупки, да не говорим, че винаги сочеха надолу. По едно О-рингче реши проблема много бързо, междувременно реших и да ги почистя, че бяха събирали прах 33години

За Е30ката бях решил, че искам някакъв ретро спортен волан. Набавих фланец и открих един Раид 1, красив волан, но в не особенно добро състояние. Питах за претапициране, но се оказа, че кожата е залепена и не може да се свали без да се наруши целоста на волана, а тапициране отгоре не ме устройваше, защото щеше да стане твърде дебел. Предприехме процедура по възстановяване. Получи се що годе нещо, се оглежда за дървено воланче тъй или иначе.

По някое време ми хрумна да си направя маншон, който да отговаря на седалките.
http://i1069.photobucket.com/albums/u47 ... axxbaj.jpg[/img]
Ето и няколко снимки на колата към момента.

Въобще тепърва започва филма. Намерил съм гърне от м20б20 двуцевка, щом намеря време ще бъде монтирано, че това е огромно и отвратително. Престилката отзад и задна дясна вежда ще бъдат отремонтирани в най-скоро време, като цяло те бяха първи в списъка, но докато си намеря тенекиджия, накрая открих един, той пък взе че замина за Германия, сега го чакам след Нова Година да оправим положението, че така не се трае. Има козметични забележки и тук таме натиснато, но с времето ще гледам да изчистя всичко. Плановете са за лятото да има 16 или 17 инчов ББС на 4х100, най-вероятно ще бъдат реплики, приготвил съм една маска за отпред, но няма да я показвам още, че не е завършена. Запланувал съм да се ревизира и сложи оригиналния м10б18 за да може да мине КАТ Кърджали, пък може и да си остане с него после. За финал качвам няколко снимки на Кабриолета и е28цата.
Така го взех

После стана така

И в момента е така

Ето я Е28цата след боя

Ще ъпдейтвам, като има новости по колата.