Първо, добре дошъл във форума.
Гледам, обаче (и разбрах от днешната Неделна сбирка), че определени ентусиасти са ахнали и са притаили дъх, затова реших да взема скромно отношение (макар че първоначално нямах такова намерение).
Започвам с това, че няма нужда от недомлъвки - аз съм този, който се изказах, че си скраперясвал по отношение на един твой проект, знаеш за кой става дума. Казвам го не за да започва някаква дрязга, а за да е чиста дискусията оттук натам.
nayden написа:
...
обръща се прекалено много внимание на кантарачето

леки валове , махалки и т.н. теглото на бутало + мотовилка е много по важно . Другите въртящите не дават разлика в мощността , а в рамп рейта на ускорението на мотора . Като си сложиш китайски гуми , ква е файдата да ти е по лек вала 1 кило ? Тия олекотявания са за силно състезателни коли , като освен всичко друго печелят и от по-малкото общо тегло на колата заради тях .
...
Някак си не мога да се съглася с твоята гледна точка относно маргинилизирането на ефекта от олекотяването на въртящите се части по двигател, трансмисия и задвижване. Тук не визирам само колянов вал и маховик (а като си говорим за олекотяване на биели и бутала, веднага следва въпросът за колянов вал поне, защото противотежестите му са сметнати за определена тежест на бутално-мотовилковата група). Става дума също и за цялото протежение назад към трансмисия, главно здвижване (което всъщност е част от трансмисията) и неокачено тегло на джанти и гуми (в това число и предни). Естествено, всичко това не влияе върху мощността като абсолютна величина, но влияе върху крайния резултат, от който всички ние се интересуваме в крайна сметка. Пресен пример е новото М4, което е с карбонов кардан и алуминиеви главини отпред и отзад.
Въпреки че новото М4 е шосейна кола, в която електрониката върши много работа, при старите бангии олекотяването е "оразмерено" от БМВ по една единствена причина - колата да е караема по нормалните шосета. Какво се получава при олекотяване на въртящите се части на двигател и трансмисия? Една много "рязка" кола, която, както се казва, не дава да й пипнеш газта, защото направо подскача като ужилена. Като отнемеш газта, забива все едно си ритнал спирачките. Това са ефекти, които всеки тъси по различе начин и в различна степен и сам определя дали колата му е караема или не.
nayden написа:
....
Напълно съм наясно ,че атмосферен мотор се прави много трудно , да не кажа че е невъзможно без подходящ набор от измервателни уреди и кадърен екип с подходящо финансиране . Така ,че това да се случи в БГ е малко вероятно да се случи...
Да, много трудно се прави. Да, трябват прецизни измервателни уреди и някой, който да знае как да работи с тях. "Подходящо финансиране" е субективна фраза. "Кадърен" е субективно определение. "Екип" е израз на субективно безсилие, поне според мен. Може и да греша, поне що се отнася до тунинговане на шосейна кола, която няма претенции за достигане на величини в нивата на родния спорт. Що се отнася дали всичко това е вероятно да се случи в БГ... не знам дали е подходящо да го казвам тук, но вече се случвало. С мотор на ВАЗ. Като сметнем разликата във времето, все си мисля, че е възможно да се случи и с мотор на БМВ, сега.
nayden написа:
...
В тая дискусия на много неща не се обръщат внимание , които са по-важни от формата на горивната камера и дължина/ход на биелата

. Както се казва нищо не заменя кубатурата ! Иначе , най-лесния начин е да се купи готов кит с ясни крайни резултати .
Пак ли говорим за атмосферен туниниг? Ако да - това са важни неща. Ако ще си говорим за принудително пълнене, нещата добиват малко по-различен облик.
nayden написа:
...
Ако желаете може да дискутираме и другите неща , като посочване + и - . Със сигурност никой не знае всичко , ползата ще е за всички