Дата и час: 18 Авг 2026 16:30

Time zone: Europe/Sofia [ DST ]

Напиши нова тема Отговори на тема  Страница 2 от 6
 [ 59 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2013 08:07 
Dr. Recaro
Аватар

E30: '85 318i + '85 325йе
Той от влизане във филм не се е уплашил досега :hihi: . Подозирам, че нещата тук трябва да се случват по мотото "as good as it can be".

По темата:

http://www.niparts.com/OEM/8C0C10/FIAT- ... 22111.html

Това е най-компактното, за което се сетих :dunno:

Едит: Съответстващия компресор с оразмерена снимка по-надолу:

http://intl2008.en.alibaba.com/product/ ... 09004.html

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 30 Окт 2013 09:20 
Toruk Makto
Аватар

E30: 324td
Мармот написа:
Един или няколко Пелтие елемента няма ли да свършат работа? Единствено трябва да им се осигури захранване и въздушно обтичане за да се охлажда добре нагряващата се част, защото температурата от едната страна е във функция с тази от другата. :roll:
Другото е монтаж на подходящ радиатор през който ще преминава горивото. Според мен не е необходима прекалено голяма мощност за да го охлаждаш, а и не е необхдима кой знае колко ниска температура.
Всяка ОЕМ климатична система, дори и малка, от двуврата японска(италианска) чикия, ще ти дойде прекалено мощна според мен, по няколко киловата са...
Освен това си е филм, не че ти не си режисьора на най-големите :hihi: :chug: . Правене на стойка, намиране на място за компресора, полагане на тръби, радиатори...не знам.
Не са скъпи елементите, според мен може да се сглоби една опитна постановка и да се тества :?

Мисля, че Пелтие елементите няма да имат достатъчно ефективност, иначе са доста атрактивно решение.
Some disadvantages of using a TEC are:
Only a limited amount of heat flux is able to be dissipated.
Relegated to applications with low heat flux.
Not as efficient, in terms of coefficient of performance, as vapor-compression systems.

Относно ОЕМ климатична система, някоя малка ще върши работа. Дори и да дойде по-мощна от необходимото (което е задължително условие впрочем, а не обратното), тя винаги може да се изключи при достигане на желаната температура на горивото. Един температурен датчик ще върши перфектна работа. Така няма да има излишен товар върху мотора, когато не е нужно. Една от заблудите е, че се охлажда малко количество гориво, а всъщност не е така. За да охладиш горивото, което постъпва в мотора, всъщност охлаждаш и обратното гориво, защото няма как да ги разделиш - охлаждаш преди горивната рейка, която и връща горивото обратно в резервоара, няма как да охлаждаш пред всяка индивидуална дюза. А аз съм с горивна помпа едно високодебитно биче, което превърта бая литри в час.

Място за компресора имам, защото съм изхвърлил оригиналния, просто трябва да се изработи стойка. Радиаторът не вярвам да е много голям, ако е от малка климатична инсталация, ще му намеря място, колкото и да е трудно.

Относно опитната постановка - добра идея, но и трябва нещо да върти компресора.
Иначе ако има как да се направи, ще е супер за оптимално оразмеряване на самия топлообменник за горивото.

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 30 Окт 2013 10:20 
Toruk Makto
Аватар

Гриша написа:
Той от влизане във филм не се е уплашил досега :hihi: . Подозирам, че нещата тук трябва да се случват по мотото "as good as it can be".

По темата:

http://www.niparts.com/OEM/8C0C10/FIAT- ... 22111.html

Това е най-компактното, за което се сетих :dunno:

Едит: Съответстващия компресор с оразмерена снимка по-надолу:

http://intl2008.en.alibaba.com/product/ ... 09004.html

Това не е ли вътрешен радиатор на първия линк?

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 30 Окт 2013 13:04 
Toruk Makto
Аватар

Като се замислих над отговорът ми към колегата Мармот, ми хрумна нещо (може би доста щуро, вие ще кажете):

Ако преместя регулаторът за налягане на горивото (който в момента се намира на рейката) веднага след бензиновата помпа, по този начин излишното гориво ще се връща веднага в резервоара, а по цялата дължина от резервоара до мотора ще ходи само една тръба (захранващата към рейката, с налягането). Топлообменника го монтирам точно преди рейката (и след бензиновия регулатор) и по този начин той ще охлажда само горивото, което постъпва в мотора, а не и обратното такова към резервоара...

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 30 Окт 2013 13:29 
Аватар

E30: iS
Защо да е щуро? Разни саксота и 106-ци 1,1 са по същия начин. Горивния регулатор им е на резервоара след помпата. По-късно мога да приложа и разни схеми.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 30 Окт 2013 14:15 
B&K Garage Customs
Аватар

E30: комби, акула и палатка
да ама не точно .... регулатора стои на КРАЯ на рейката .. като държи налягане ПРЕДИ нея каквото е нужно .. всичкото отгоре го пропуска като обратно гориво....

Изображение
https://www.facebook.com/events/625976980816824/ Втора
https://www.facebook.com/events/1575118509392474/ Трета
https://www.facebook.com/events/1753119984903631/ Четвърта

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 30 Окт 2013 16:12 
Toruk Makto
Аватар

TheStorm написа:
да ама не точно .... регулатора стои на КРАЯ на рейката .. като държи налягане ПРЕДИ нея каквото е нужно .. всичкото отгоре го пропуска като обратно гориво....

В затворена система няма значение къде стои регулатора, защото налягането е еднакво във всички точки. ;)

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 30 Окт 2013 16:13 
е30 зависим
Аватар

E30: 325i coupe
Мислил ли си за вариант за електрически компресор?
Знам, че Приуса е с такъв, сигурно има и други.
Сигурно ще се ограничи избора, но можеш да изнесеш всичко от коша,
ако е плюс това в случая де ...
Къде смяташ да седи радиатора по принцип?
Просто идея ...

едит:
Приуса май не е вариант щото е на 202волта ...
ето тука нещо ама колко работи :dunno:
http://www.ebay.com/itm/12volt-DC-Air-C ... 396wt_1156

едит2:
или това, макар, че то си е някаква хладилна техника тва :hihi:
http://duelbg.com/bg/catalog/cat:kompre ... oss-bd35f1

Последна промяна intruder на 30 Окт 2013 17:12, променена общо 3 пъти

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 30 Окт 2013 16:20 
Dr.Tempomat
Аватар

E30: '90 Touring, '92 Convertible
Ако ще се охлажда само бензина в рейката ще ти е необходима по-голяма мощност на охладителя. Нямаш циркулация през него, а преминаване веднъж за единица време, след това през дюзите и изгаря.
Получава се нещо като проточен бойлер :hihi: Ако искаш вода с нормален дебит и температура ти трябват 6-9kW. Ако мощността е по-малка съответно трябва или да позатегнеш кранчето(дебита през нагревателя) или да се 'радваш' на по-ниска температура.

Според мен охлаждайки цялото гориво е по-добрия вариант. Вярно, в началото ще е по-трудно достигането на желаната температура, но веднъж охладено, ще се поддържа само тази температура и системата ще работи циклично, контролирана от датчик(електроника). Така според мощността на охладителя ще зависи колко бързо ще влиза в "работен" режим иновативната система :mrgreen:

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 30 Окт 2013 18:53 
Toruk Makto
Аватар

intruder написа:
...

Значи след малко ровене по отношение на ефектите от охлаждането на горивото и съответно ефективността на отделните видове топлообменници, стигнах до някои предварителни изводи:

1. Искам максимално ниска температура на горивото, най-хубаво ще е да е отрицателна или поне близка до нулата - тук принципа е колкото по-ниска, толкова по-добре. Оттук следват следните промени в първоначалната концепция за "малка климатична система":
2. Мощен компресор, т.е. най-вероятно ще си ползвам заводския на M73B54;
3. Възможно най-големия климатичен радиатор, който мога да събера пред водния;
4. Топлообменник с възможно най-висока ефективност. Такива са от типа "Shell&Tube". Ето един подходящ http://www.exergyllc.com/products_shelltube73.php

Мармот написа:
Ако ще се охлажда само бензина в рейката ще ти е необходима по-голяма мощност на охладителя. Нямаш циркулация през него, а преминаване веднъж за единица време, след това през дюзите и изгаря.
Получава се нещо като проточен бойлер :hihi: Ако искаш вода с нормален дебит и температура ти трябват 6-9kW. Ако мощността е по-малка съответно трябва или да позатегнеш кранчето(дебита през нагревателя) или да се 'радваш' на по-ниска температура.

Според мен охлаждайки цялото гориво е по-добрия вариант. Вярно, в началото ще е по-трудно достигането на желаната температура, но веднъж охладено, ще се поддържа само тази температура и системата ще работи циклично, контролирана от датчик(електроника). Така според мощността на охладителя ще зависи колко бързо ще влиза в "работен" режим иновативната система :mrgreen:

Има резон, но с няколко уговорки:
Както сам казваш, ако топлобменникът е достатъчно ефективен и има наличие на мощен компресор, би трябвало да постигна желаната температура на горивото. От друга страна, обаче, при ниски обороти (и скорост на колата), жегата в коша ще неутрализира до голяма степен ефектите на проточния топлообменник, защото горивото ще се движи бавно и ще се задържа повече време в рейката. Ако обратния бензин се връща след рейката (а не преди нея), ще има поток на горивото и няма да се задържа дълго в нея, оттук и няма да се затопля. Но след като колата се задвижи (следва естествено охлаждане на целия кош от насрещния въздух) и оборотите се повишат (по-бързо движение на горивото през рейката), нещата се променят.
Не съм сигурен кой е по-добрия вариант, т.е. при кой от двата варианта горивото ще влиза по-охладено в мотора, в момента когато ми трябва това. От друга гледна точка, в случая на рециркулиращо гориво, системата ще е все по-ефективна с намаляване на количеството в резервоара.
Най-вероятно ще трябва да се пробват и двата варианта с измерване на температурата на горивото в определени моменти и режими на работа на мотора.

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  Страница 2 от 6
 [ 59 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Time zone: Europe/Sofia [ DST ]