Дата и час: 18 Авг 2026 16:51

Time zone: Europe/Sofia [ DST ]

Напиши нова тема Отговори на тема  Страница 6 от 14
 [ 133 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 14  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 03 Яну 2014 02:26 
Toruk Makto
Аватар

E30: 324td
Не съм му коментирал кобилиците, а резултатите от дино-стендовете. По примцип и хАмериканците, и хАвстгралийците много обичат да ходят на стендове тип DynoJet, защото там "вадят" много повече коне.
Много е трудно от М20 да извадиш над 100 к.с. литрова мощност и в същото време онзи твърди, че имал почти нормален празен ход. Е, аз му гледах някои от видеата и няма нормален празен ход, ами М20-то му плете на угасване под 1000 оборота. За да изкараш над 100 к.с. литрова мощност, се жертва почти целия диапазон под 3500-4000 оборота (разбирай - под тях не трябва да падаш), за празен ход въобще не говорим, десния ти крак ще изкриви от натискане на спирачка и газ едновремено при неутрална скорост за да поддържаш оборотите и в крайна сметка, такава кола става само за писта и за нищо друго.

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 03 Яну 2014 12:04 
Психонавт

Не искам да споря с теб (за да не се излагам :chug: ), но тук не изглежда да плете на гаснене http://www.youtube.com/watch?v=tlfU-E4dO4o А и все пак тва му е състезателният вал с 304 градуса, мисля. Този с 292 би трябвало да е перфектен за стрийт кола. М/у другото неговия празен ход не е ли сравнително равномерен заради индивидуалните дросели. Четох, че неравномерния празен ход е в следствие на общия всмукателен колектор: "individual throttle bodies or webers will allow a very aggressive cam to idle almost like stock, if you have a shared manifold, it is the reversion from the overlap affecting the next cylinder that gives a very lumpy idle". Освен това не трябва ли фактът, че има по-малко съпротивление м/у вала и кобилиците, да означава, че такъв двигател ще се развърта по-лесно и че ще има тяга от ниските и средните, а не като нормален вал над 300 градуса, където има игра над 4к оборота? Винаги трябва да се избере нютони с/у к.с., но си мислех, че с неговите кобилици и вал трябва да може да вземеш най-доброто от двата свята... А за мощността сме си го говорили и 100% има разлика от дино до дино, но дори и 270 да вади на колелата, ако колата тръгва под 4к оборота и не гасне по светофарите, пак е доста впечатляващо, защото имаш същата мощност като с50б32, който също е високо-оборотен, но и повече нютони (би трябвало).
Другото, което ми е много интересно е кога аджеба 2-клапанова глава може да е по-добра от 4-клапанова, защото се говореше, че от 4 клапана има смисъл само когато разполагаш със сравнително повече обем и/или обороти, в другите случай 2 клапана било по-добре... :help: :thumbsup:

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 03 Яну 2014 13:20 
Toruk Makto
Аватар

На това видео той не дава стойностите на оборотомера на празен ход, което ме навежда на мисълта, че е над 1000 оборота. Виждал съм друго негово видео от каране на писта и там нещата с празния ход стоят по съвсем друг начин.

https://www.youtube.com/watch?v=kKfkU0ppCmc (за празния ход превърти към края, около 11:30 мин.) После, обърни внимание в началото на видеото на старта при какви обороти тръгва и на колко пада, като пусне съединителя. Говорим за изтърбушена Е21-чка, която според мен е под 800 кила.

Относно стабилизирането на празния ход, дори 20-30 оборота нагоре или надолу могат да се окажат решаващи. Аз в момента съм между 900-930 оборота, но ако сваля 20-30 оборота и празния ход веднага се усеща като доста по-неравен, а ако кача 20-30 оборота и нямаш тренирано ухо за скоростта на двигателя, ще си помислиш, че съм със заводски вал. :hihi:

Относно този цитат "individual throttle bodies or webers will allow a very aggressive cam to idle almost like stock, if you have a shared manifold, it is the reversion from the overlap affecting the next cylinder that gives a very lumpy idle" - да, индивидуалните дросели ще подобрят празния ход, но не чувствително, както твърди той. Това, което наистина влияе върху празния ход е презастъпването всмукателната и изпускателната фаза на вала и колкото по-голямо е то, толкова по-неравномерен е празния ход, но и толкова е по-добро пълненето във високите обороти. За справка - пусни си едно клипче на ДТМ-ска М3-ка, да видиш за какво иде реч - под 2-3К няма празен ход, под 4К няма тръгване.

Уточнение: Това, че неговия вал е 304 градуса или не знам там колко си, не дава информация колко градуса е презастъпването на всмукателната и изпускателната фаза! А именно това припокриване на фазите влияе най-много на празния ход!

Относно кобилиците - да, много по-добре е с ролкови кобилици, но те не ти дават нито нютони, нито коне, нито пък спомагат за по-бързото развъртане на мотора, защото нито са по-леки от нормалните, нито пък вала, който ползва за тях е по-лек. Просто се намалява триенето между вал и кобилица, а оттук и топлинните загуби. Ефекта от тях частично се намалява поради липсата на хидравлични повдигачи. Ще ти дам за пример директно система на БМВ, а именно газоразпределителния механизъм на М73 - там имаш ролкови кобилици, но имаш и хидравлични повдигачи, НО имаш и кухи разпределителни валове, които са значително по-леки от плътните. Докато при М73 има намаляване на теглото на кобилицата и теглото на разпределителния вал, това става възможно поради няколко фактора:
1. Хидравлични повдигачи - липса на хлабина между клапан и кобилица - липса на "удар" между вал и кобилица;
2. Ограничител на 6К оборота;
3. Сравнително малък ход на клапана;
4. Сравнително меки пружини на клапаните.
Ако прегледаш темата му за ролковите кобилици, ще видиш че ги е направил бая тлъсти и то не без основание. Затова, при него единствената полза от тях е намаленото триене, която полза съвсем не е малка, между другото, но дотам. Кобилиците му са тежки, разпределителния вал също е плътен и тежък.

Paul Roche написа:
...
Другото, което ми е много интересно е кога аджеба 2-клапанова глава може да е по-добра от 4-клапанова, защото се говореше, че от 4 клапана има смисъл само когато разполагаш със сравнително повече обем и/или обороти, в другите случай 2 клапана било по-добре... :help: :thumbsup:

Няма вариант, при който 2-клапанна глава да е по-добра от 4-клапанна, освен ако 4-клапанната не е осрана тотално от завода още. :hihi: Не знам какво са коментирали хАмериканските корифеи или ти не си доразбрал нещо, но разликата между двете е, че при един и същи обем (и да кажем разпределителни валове) двуклапанната дава предимство в ниски-средни обороти, а четириклапанната - в средни-високи. В този хипотетичен пример, винаги колата с 4-клапанната глава ще е отпред. Неслучайно БМВ още при М50 минават на 4-клапаннова глава.

Това, което би помогнало значително за подобряването на празния ход е насаждането на секвенционална инжекция или на хубава афтермаркет електроника, защото биха дали голямо предимство при индивидуалното управление (впръскване) на дюзите и доста по-стабилната и по-дълга искра на свещите. Също така, биха могли да подобрят малко и разхода при спокойно каране. Но дори и те няма да променят мощността в средни и високи обороти. Затова и реших да си остана със заводската електроника.

Друг съществен фактор, който влияе на празния ход (но не САМО на него) е сгъстяването. Но там имаш ограничения, иначе ще трябва да караш с някакви супер-хипер-рацинг добавки в бензина или да насаждаш електроника с детонационни датчици, която до известна степен обезсмисля нещата, защото почва да ти връща аванса.

И последно - ако сложиш вал с голямо презастъпване на фазите (например Шрик 304 градуса, разгледай му параметрите), никаква електроника няма да му оправи празния ход, а ако ще и по два дросела на цилндър да му сложиш, пак ще бълбука. :hihi:

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 03 Яну 2014 15:40 
Психонавт

Благодаря за пълната информация, Камене! Доста ми се поизясниха нещата. Точно това за хидравличните повдигачи му беше писал, което ми направи впечатление. Накрая излиза, че нещата не са толкова прости... Последното ми питане е дали според теб са му добри дроселите, сметнати ли са правилно (за разлика от дбилас примерно), дали могат да се изпозват със заводска електроника и дали има смисъл от тях освен за гъзария? Смисъл, знам, че не качват мощността, а само подобряват "throttle response" и че звука е невероятен, но иначе няма много смисъл да дадеш над 1.5к пари, нали? :thumbsup:

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 03 Яну 2014 16:04 
Toruk Makto
Аватар

От индивидуални дросели винаги има смисъл, дори и само заради подобрената реакция на мотора, но всичко зависи от това на каква цена се постига всичко. Виж в какъв филм се влиза с тия дросели, почва да пречи сервото, пръчката за маслото, нужна е изработка на самите фланци на дроселите към главата, изработка на всмукателен колектор и връзката на дроселите към него и т.н. За мен това е оправдано само ако мотора ще се прави за писта, за уличен вариант - не. Парите също са фактор. Освен това, индивидуалните дросели искат много прецизна настройка и периодична синхронизация, иначе ефекта от тях е маргинален, да не кажа, че даже може да се влоши пълненето при силно разсинхронизирани дросели. Имаше някъде в нетя едно БМВ-ско клипче за настройка и синхронизация на дроселите на S14, не е лошо да го намериш и разгледаш за какво става дума.

Относно това дали неговите дросели са по-добри от тези на DBilas - нямам представа. Той твърди, че са по-добри, но ако попиташ DBilas, сигурно ще чуеш точно обратното. :hihi:

Индивидуалните дросели могат да се ползват със заводската електроника, стига преди всмукателния колектор да монтираш дебитомера. :thumbsup:

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 05 Яну 2014 02:22 
Toruk Makto
Аватар

Ето едно клипче на М20 с Шрик 288 и индивидуални дросели. Не виждам празния ход да е по-равен

http://www.youtube.com/watch?v=OGT1lnQ1A9A (0:50 мин.)

от този на Дивака

http://www.youtube.com/watch?v=Tmc3VKcS ... e=youtu.be

А ето и едно клипче на М20 с Шрик 304 градуса:

http://www.youtube.com/watch?v=ceq-MdKxTVM

:hihi:

Изображение

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 05 Яну 2014 13:20 
Психонавт

Е то туй с тия 304 градуса има перфектния празен ход за всекидневна кола... Само незнам защо гасне така... :hihi: А добре де какъв е смисъла да слагаш толкова рошав вал И турбина? Ако сложиш нещо до 272 няма ли да е пределно достатъчно?

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 05 Яну 2014 23:58 
Аватар

E30: `90 320i convertible
http://www.e30zone.net/e30zonewiki/index.php/M20

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 13 Юни 2014 17:39 
е30 зависим
Аватар

E30: 325i coupe
272/272 degree Street & Daily Driver cam. Smooth and friendly drivability, more pep at all RPMs. An ECU chip or WAR chip is recommended for best results.

284/272 degree Ideal for Hi-Perf. Street or a Mild Track setup. Reliable and works well with stock or upgraded compression. An ECU chip or WAR chip is highly recommended for tuning.
Valve springs are recommended for endurance track use.

288/288 degree For regular track use, or a max-performance hot rod build. A custom ECU chip or standalone programmable ECU will be required for tuning.
Valve springs are recommended for race use.

304/304 degree Race use at high RPMs. For the experienced builder who can build and tune an engine. Valve springs are recommended for race use.
Our race rocker arms are highly recommended

308/308 degree Race use at high RPMs. For the experienced builder who can build and tune an engine. Valve springs are recommended for race use.
Our race rocker arms are highly recommended

http://store.vacmotorsports.com/schrick ... -p966.aspx

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 28 Авг 2014 22:18 

значи с 304 градусов вал празния ход е на 1500 оборота имам м20б27 с шрик 304 и знам а дали ще е б27 или б28 не е толко от значение но с вала разликата е огромна от личен опит го знам

https://www.facebook.com/video.php?v=67 ... =3&theater

на клипа се чува празния ход е на 1500 а е36тицата е с50б30 с много подобрения около 350 коня е

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  Страница 6 от 14
 [ 133 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 14  Следваща

Time zone: Europe/Sofia [ DST ]